Sipos József-emlékkötet - Brandl, Gergely; Cora, Zoltán; Bencsik, Péter; Csorba, Edit; Falusi, Norbert; Ferwagner, Péter Ákos; Gali, Máté; Giczi, Zsolt; Haas, Péter; Horváth, Csaba; Ignácz, Károly; Jancsák, Csaba; et al. (SZTE BTK Középkori és Kora Újkori Magyar Történeti Tanszék, 2024)
A Sipos Józsefre emlékező kötetbe 28 egykori kolléga, tanítvány és barát írt tisztelgő tanulmányt. Heterogén témák kaptak helyet benne, főként olyanok, melyek Sipos József kutatott témáihoz (a parasztság története, Magyarország 20. századi politikatörténete) állnak közelebb, de természetesen olyanok is, amelyek e kritériumokon túllépnek, sőt olyanok is, amelyek az emlékezett személy gondolkodás-világától mind tár-gyában, mind fölfogásában távolabb helyezkednek el. De ettől Sipos „Jóskás" a könyv, mert nyitott, elfoga-dó, ahogy egykori kollégánk szellemi élénkségére is jellemző volt a másfajta gondolkodás iránti nyitottság. Sokan tudhatják személyes tapasztalatból, hogy ő sem emberi kapcsolataiban nem blokkolt személyeket, sem szakmai tájékozódásában nem tért ki vitás kérdések elől. A szerzők azzal tisztelték meg, hogy az általa képviselt szakmai igényesség és felelősség jegyében írták meg ta-nulmányaikat, és tették le az iránta érzett megbecsülésük névjegyét. Sipos Tanár Úr jóhiszemű hozzáállásából következett, hogy igyekezett mindenkivel szót érteni, de ha muszáj volt, a világgal is perlekedett. A kötet a témák gazdagságával, szemléleti sokszínűségével a sok irányból érkező hálás emlékezet értékes kútfője.