Udvari kamarai tanácsosok jelentései a Magyar Királyság törököktől visszafoglalt területeiről: (1687–1690) - Oross, András (SZTE BTK Középkori és Kora Újkori Magyar Történeti Tanszék, 2021)
"Jelen kötet egy hosszabb kutatómunka terméke. A forrásokra az Udvari Kamara levéltárának magyar sorozatában, az ún. Hoffinanz Ungarnban találtam rá. Az Osztrák Állami Levéltár (Österreichisches Staatsarchiv) egyik részlegeként működő Finanz- und Hofkammerarchivban folytatott kutatásaimat több esetben is a Collegium Hungaricum pályázat támogatása tette lehetővé. Maga a kötet azonban a Magyar Tudományos Akadémia Bolyai János Kutatási Ösztöndíja segítségével jöhetett létre. Pályázatom támogatása és az évről évre a leadott kutatási jelentésekre kapott pozitív visszajelzések jelentősen hozzájárultak a munka folytatásához és befejezéséhez. A 2017- ben lezárult Bolyai-ösztöndíj befogadását köszönöm a Magyar Nemzeti Levéltárnak. Jelen munka kéziratát 2018-ban fejeztem be. Külön köszönöm Géra Eleonórának, hogy a kötet elkészítése során tanácsaival támogatott, ismereteit megosztotta velem, sőt, a kötet egyik lektoraként a végleges szöveg kialakítását is egyengette. Hálával tartozom továbbá Varga Szabolcsnak, aki munkám lektorálása során értékes megjegyzésekkel segített. A Magyar Tudományos Akadémia Bolyai János Kutatási Ösztöndíjának támogatása nélkül jelen kötet bizonyosan nem készült volna el. Nagyon hálás vagyok ugyanakkor azért, hogy a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara Középkori és Kora Újkori Magyar Történeti Tanszéke és az MTA–SZTE Oszmán-kori Kutatócsoport vezetője, Papp Sándor felkarolta a kéziratot, és biztosította megjelenését a Fontes et Libri című könyvsorozata Források alsorozatában. Kiemelt köszönet illeti Tóth Hajnalkát lelkiismeretes és alapos szerkesztői munkájáért."